Σχετικά με την Ελευθερία

H Ελευθερία Σωκράτους γεννήθηκε το 1988 στην Λεμεσό. Οι πρώτες της σπουδές ήταν στην ειδική εκπαίδευση στο πανεπιστήμιο του Würzburg. Ήδη από τα πρώτα χρόνια σπουδών της και κυρίως από τη συμμετοχή της στην χορευτική ομάδα της Lisa Kutners, συνειδητοποίησε τη σημασία του σώματος ως μέσο κατανόησης του εαυτού μας αλλά και ως μέσο επικοινωνίας.

Αυτό την οδήγησε σε ένα δυετές πρόγραμμα σπουδών στο Μόναχο στην θεραπευτική χοροδιδασκαλία το οποίο ολοκλήρωσε παράλληλα με τις σπουδές της στην ειδική εκπαίδευση.

Μέσα απο τον συνδιασμό αυτών των δύο κλάδων ξεκίνησε μια έρευνα που οδήγησε στην (Magisterarbeit) διατριβή της με τίτλο «Η επεξεργασία της ταυτότητας των άτομων με ειδικές ανάγκες μέσω του δημιουργικού χορού».

Μετά από αυτό συνέχισε εντατικότερα με σύγχρονο χορό στο πρόγραμμα “Dance Intensive” του ινστιτούτου “Tanzfabrik” στο Βερολίνο καθώς και αργότερα στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών (Universtitaet der Kuenste) του Βερολίνου στο πρόγραμμα “Δημιουργία χορού στις τέχνες και την εκπαίδευση.” Είναι επίσης πιστοποιημένη δασκάλα των μεθόδων “Danceabilty” και “Switch2move” (χορός για άτομα με Parkinsons και κατα πλάκα σκλήρηνση).

Ώς χορεύτρια και περφόρμερ έχει λάβει μέρος σε έργα διεθνών χορογράφων που έχουν βάση τους το Βερολίνο όπως η Shai Faran, ο Chaim Geber, η Jolika Sudermann, ο Kosmas Kosmopoulos και o Idan Yoav.

Την ενδιαφέρει να χρησιμοποιεί τον χορό ώς εργαλείο κοινωνικής παρέμβασης και συγκεκριμένα ώς εργαλείο αναδόμησης γεφυρών μεταξύ ανθρώπων διαφόρων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων, (κινητικών αλλά και νοητικών) ικανοτήτων, γενεών αλλά και μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης. Έχει διδάξει χορό σε ιδρύματα, σχολεία και νηπιαγωγία στο Βερολίνο και έχει χορογραφήσει κομμάτια με άτομα διαφόρων ικανοτήτων (mixed abilities) όπως το Defın(d)ıng το 2016, κομμάτια με παιδιά μειωνεκτικών θέσεων ή κομμάτια με παιδιά πολιτικών προσφύγων όπως το “Anpassungsprozesse” (διαδικασία προσαρμογής) το οποίο παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ υποστήριξης προσφύγων “Lampedusa” το καλοκαίρι του 2017 στο Βερολίνο. Απο το 2017 έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Κύπρο όπου δραστηριοποιείται ώς ελευθερη επαγγελματίας στον τομέα του χορού.