Μαθήματα

Δημιουργικός χορός για παιδιά (3-6 ετών και 7-12 ετών)

Ο δημιουργικός χορός δεν είναι μια συνηθισμένη τάξη χορού όπου το κίνητρο είναι να διδάξουμε στα παιδιά απλά να ακολουθούν βήματα και κινήσεις. Αντ ‘αυτού, το κίνητρο είναι να επεκταθεί η δημιουργικότητα του σώματος και να εμπνευσθεί η φαντασία ώστε το παιδί να μπορεί να εξερευνήσει και να μάθει το σώμα του και τις δυνατότητες του. Επίσης, να ξεπεράσει τυχών κοινωνικές ανασφάλειες του και να γίνει μέλος μιας ομάδας με την δική του ξεχωριστή ατομικότητα. Αυτοί οι στόχοι δουλεύονται μαζί με τα παιδιά, ακούγοντας τα συναισθήματα και τις ιδέες τους, πάντα όμως στα πλαίσια της τεχνικής του σύγχρονου χορού. Εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να διδάξουμε την τεχνική είναι παιχνίδια φαντασίας, αφήγηση ιστοριών όπως και μουσικά όργανα, ουτως ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν χωρίς να περιορίζονται. Πιστέω πώς τα παιδιά είναι τόσο γεμάτα δημιουργικότητα που ένας ενήλικας μπορεί να προσεγγίσει ιδανικά ένα παιδί μόνο όταν είναι έτοιμος να μάθει απο αυτό διδάσκοντας του.

Μαθήματα χορού μικτών ικανοτήτων

Αυτό το μάθημα είναι εμπνευσμένο από τη μέθοδο του Alito Alessi που ονομάζεται Danceabilty, στην οποία είμαι πιστοποιημένη δασκάλα, καθώς και από κινητικές μεθόδους που ανακαλύφθηκαν ή αναπτύχθηκαν από το δικό μου χορευτικό ερευνητικό ταξίδι. Το ιδιαίτερο πράγμα σε αυτή την τάξη χορού, εκτός από το γεγονός ότι όλοι μπορούν να λάβουν μέρος ανεξάρτητα απο τις νοητικές ή σωματικές τους ικανότητες, είναι ότι ενώ συμπεριλαμβάνονται άτομα με ειδικές ανάγκες σκοπός μας δέν είναι η θεραπεία αλλά το δημιουργικό και καλλιτεχνικό συλλογικό έργο. Επίσης επειδή το μάθημα μπορεί να συμπεριλάβει άτομα με αναπηρίες δεν σημαίνει ότι απευθύνεται μόνο προς αυτά. Οσο πιό μικτές οι ικανότητες στην τάξη τόσο πιο πολλά μπορούμε να μάθουμε ο ένας απο τον άλλο. Δηλαδή ένα άτομο “χωρίς” αναπηρία επωφελείται στον ίδιο βαθμό με κάποιο άτομο “με” αναπηρία, απλά επωφελείται με διαφορετικό τρόπο αφού είναι διαφορετικός. Οταν βάζεις τον εαυτό σου σε μια άγνωστη πορεία όπως είναι η πορεία του αυτοσχεδιασμού (την οποία ακολουθούμε σε αυτό το μάθημα) πάντα μαθαίνεις κάτι. Το σώμα μας είναι ο μεγαλύτερος μας δάσκαλος φτάνει να μάθουμε να τον ακούμε, και αφού όλοι είμαστε διαφορετικοί στον καθένα διδάσκει αυτό που πρέπει να μάθει.

Μάθημα Contact Improvisation (ανοιχτό επίπεδο)

Το Contact Improvisation (CI) είναι μια μορφή αυτοσχέδιου χορού που αναπτύσσεται διεθνώς από το 1972. Περιλαμβάνει την εξερεύνηση του σώματος μας σε σχέση με άλλους χρησιμοποιώντας τα βασικά στοιχεία της εξερεύνυσης και κατανόησης του βάρους, της αφής και της κίνησης. Ο Steve Paxton, ο ιδρυτής αυτής της μεθόδου χορού, ήθελε να σπάσει τις κοινωνικές συμβάσεις όπως το ταμπού της «αφής» ανθρώπων που είναι ξένοι μεταξύ τους αλλά και να αμφισβητήσει τους καθιερωμένους ρόλους των φύλων, όπως τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους τους χορούς των ζευγαριών που πάντα κατέχει ένας άντρας.

Χορός για άτομα με Πάρκινσον

Αυτή το μάθημα εμπνέεται από τη μέθοδο του Andrew Greenwood, ο οποίος είναι ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα αυτό. Σκοπός του είναι να αποτρέψει την επιδείνωση των συμπτωμάτων και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με νόσο Parkinson μέσω της ανάπτυξης χορευτικών δεξιοτήτων όπως ο συντονισμός των κινήσεων και η αίσθηση του ρυθμού. Παρόλα αυτά, το πιο σημαντικό σε αυτή την τάξη είναι να έρθουμε όλοι μαζί και να διασκεδάσουμε όσο μπορούμε. Είναι ένα κοινωνικό γεγονός που έχει σκοπό την έκφραση και όχι την θεραπεία.

Μάθημα χoρού για άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ)

Αυτή η τάξη εμπνέεται επίσης από τη μέθοδο του Andrew Greenwood. Ο χορός είναι ένας τρόπος να καταπολεμήσουμε τα συμπτώματα της ΠΣ και να βελτιώσουμε τόσο την σωματική όσο και την ψυχολογική κατάσταση των ατόμων αυτών μεσω της εξάσκησης κινησιολογικών δεξιοτήτων όπως ο συντονισμός διαφορετικών μερών του σώματος ή η ροή του κινήσης. Παρόλα αυτά το πιο σημαντικό σε αυτή την τάξη είναι να έρθουμε όλοι μαζί και να διασκεδάσουμε όσο μπορούμε. Είναι ένα κοινωνικό γεγονός που έχει σκοπό την έκφραση και όχ